Volgens de brancheorganisatie is een computer tegenwoordig verworden tot een eerste levensbehoefte. Speciaal voor deze categorie is het lage btw-tarief ingevoerd.

"Op dit moment wordt het hoge btw-tarief van 19 procent gehanteerd terwijl een tarief van 6 procent beter past bij de huidige tijd", aldus de brancheorganisatie.

"Het goed functioneren van een computer en aanverwante producten zoals software en printers behoren anno 2006 absoluut tot de eerste levensbehoefte."

De NLCW gaat er daarom bij de overheid voor pleiten om het btw-tarief voor onder meer computerreparaties te verlagen. Dit moet er volgens de brancheorganisatie voor zorgen dat consumenten eerder naar een vakspecialist toestappen.

Ongeloofwaardig

HCC, de vereniging voor computergebruikers, heeft geen hoge verwachtingen van het voorstel van de NLCW. "Dit voorstel komt hoogst ongeloofwaardig over", reageert HCC-directeur Ronald van Rooden. "Het gaat alleen over reparaties. Hoe vaak komt dat nu voor?"

"Bovendien betwijfel ik of pc-reparaties inderdaad een eerste levensbehoefte zijn. Luiers zouden dan nog eerder in aanmerking komen. Het is een leuke gedachte voor onder de kerstboom, meer niet."