In ieder geval Universal zou nog gewoon uit zijn op de sluiting van Napster. De muziekuitgever zal de rechtszaak tegen het bedrijf dan ook doorzetten. Andere grote platenmaatschappijen als EMI en Warner Music zijn minder fanatiek, maar willen eerst de kat uit de boom kijken. Een legale, geaccepteerde Napster zal nog wel een tijd op zich laten wachten.

Nu Bertelsmann wel overstag is gegaan, dreigt verdeeldheid in de muziekindustrie over de vraag hoe om te gaan met Napster. De zaak wordt er niet makkelijker op omdat de deal tussen Bertelsmann en Napster weinig concreet is. Een van de directeuren van Universal betitelde de overeenkomst daarom als 'een pr-stunt zonder inhoud', aldus de Financial Times.

Dat Universal van de grote platenmaatschappijen het minst geneigd is met Napster te praten, is overigens niet erg verrassend. Als enige wilde Universal ook niets weten van een schikking met MP3.com. De platenmaatschappij zette haar zaak door en won die. Onbekend is nog hoe hoog de schadevergoeding is die MP3.com nu aan Universal moet betalen, maar vaststaat dat het aanzienlijk meer is dan de concurrenten er bij hun schikking hebben uitgesleept.

Het akkoord tussen Bertelsmann en Napster zou ook wel eens juist de reden kunnen zijn dat de concurrenten geen trek hebben in samenwerking. Tenslotte verschaft het Duitse concern de muziekdienst een lening, in ruil waarvoor het een belang mag nemen.

De hoogte van die lening is 50 miljoen dollar, zo meldt CNet op basis van bronnen. Belangrijker is dat, volgens CNet, Bertelsmann een belang van 58 procent zou krijgen in Napster. Als nieuwe investeerders zich aandienen, zou Bertelsmann in ieder geval een meerderheidsbelang van 51 procent willen houden.

Dat zou betekenen dat EMI, Warner, Sony en Universal moeten gaan samenwerken met een bedrijf dat in handen is van hun concurrent. Iets waar ze begrijpelijkerwijs niet veel voor voelen.

En, om het nog wat ingewikkelder te maken, Bertelsmann kan haar lening pas verzilveren in een belang als Napster een legale, betaalde vorm heeft aangenomen. Daarvoor lijken deals met de concurrenten van Bertelsmann weer onvermijdelijk. Een Napster dat tegen betaling alleen muziek van het Duitse moederbedrijf ter download aanbiedt, zal geen lang leven beschoren zijn.

Voor Michael Robertson, directeur van

MP3.com, maakt het niets uit of Napster nu wel of geen deals kan maken met de andere grote platenmaatschappijen. "Dit is het einde van Napster", zo zegt hij tegen CNet.

Hij wees op de talloze Napsterklonen die inmiddels actief zijn waar muziek nog gewoon gratis te downloaden is. "Je kunt niet geld vragen voor muziek en een beveiligd systeem gebruiken als je twee klikken verderop alle muziek in de wereld voor niets kunt krijgen."