In de eerste maanden na de introductie van de goedkope lichtgewicht laptop verkocht Asus duizenden exemplaren, zodat eind dit jaar het streefcijfer van 400.000 zal worden gehaald, meent een woordvoerder.

Volgend jaar verwacht het bedrijf 3,8 miljoen machines te verkopen. Waarschijnlijk zal de prijs voor de goedkoopste versie dan omlaag gaan van 247 naar 199 dollar, waarmee de Eee-pc eindelijk de beloofde '200 dollar-laptop' zou zijn.

Zwaardere concurrent

Asus richt zich met de Eee-pc op een doelgroep van mensen die voor het eerst een pc willen gebruiken maar een laag budget hebben. De laptop weegt minder dan een kilo, heeft een 7-inch lcd-scherm en een draadloze internetverbinding.

Volgens onderzoeksbureau Gartner zal Asus de komende tijd veel concurrentie krijgen van andere pc-makers. Concurrenten als het Chinese Hasee Computer komen echter met goedkope laptops met een meer gebruikelijk uiterlijk en betere technologie. Zo zal de Q540X laptop van Hasee meer wegen (2,19 kilo), maar ook een sterkere processor en meer schijfruimte bevatten en een groter scherm (13,3 inch) hebben. De prijs zal eveneens hoger liggen: ruim 400 dollar.

OLPC

De Eee-pc van Asus is geïnspireerd op de XO-laptop van het One Laptop Per Child Project ( OLPC) die is bedoeld voor kinderen in ontwikkelingslanden. OLPC hoopt uiteindelijk laptops voor 100 dollar te produceren, maar de prijs ligt nu nog twee keer zo hoog. Aanstaande zaterdag zal in Amsterdam voor het eerst de Nederlandse tak van het OLPC-project bijeenkomen, waarbij een XO-laptop wordt gedemonstreerd.