Met veel tamtam presenteerden Jamby en Veronica vorige zomer het plan om gezamenlijk interactieve televisieprogramma's via het internet uit te zenden. Het ging hierbij in eerste instantie om twee programma's: Truth or Dare en Point Victor. Driekwart jaar later lijkt er niets van de ambitieuze plannen over te zijn. Sterker nog: de twee partijen staan lijnrecht tegenover elkaar. Op Pointvictor.nl – eigendom van United Resources of Jamby (URJ) - staat een mededeling die niets te raden overlaat: "Door de categorische weigering van Veronica om zonder deugdelijke motivering haar contractuele en financiële verplichtingen jegens URJ na te komen, zijn de schulden van Veronica aan URJ dermate hoog opgelopen dat wij op 12 april 2002 de rechtbank te Amsterdam verzocht hebben om beslag te mogen leggen op de bankrekeningen van Veronica en onder enkele klanten van Veronica. Dit verzoek is door de rechter gehonoreerd." Jamby is hierdoor naar eigen zeggen `genoodzaakt om dit Veronica-project op te schorten'. Verder stelt het bedrijf dat het de afgelopen maanden alles in het werk heeft gesteld tot een oplossing te komen. "Maar op ieder voorstel van de zijde van URJ weigert Veronica's voorzitter Willem van der Meer de Walcheren zijn medewerking te verlenen of een tegenvoorstel te formuleren, waardoor ons geen andere keuze rest dan deze stap te nemen", aldus Jamby. Rob van Someren van Jamby stelt dat zijn bedrijf de afgelopen zes maanden alles heeft geprobeerd met een oplossing te komen. "Dit heeft niets opgeleverd, zodat ons niets anders restte dan naar de rechter te stappen. Inmiddels zijn alle rekeningen van Veronica geblokkeerd. De bal ligt dus bij hen. Wij staan nog altijd open voor een dialoog."

Helikopter

Volgens Van Someren is Veronica niet voor rede vatbaar: "Zij zeggen: `als jullie geld willen zien, ga je maar naar Adam Curry. Die heeft geld zat én een helikopter'. Dat slaat natuurlijk nergens op." De twee partijen gingen in april 2000 een contract aan voor drie jaar, waarbij Veronica voor 3,5 miljoen gulden per jaar diensten zou afnemen. "Ze zitten dus sowieso nog minimaal een jaar vast aan het contract. Bovendien staan de voorwaarden niet toe dat het contract eenzijdig wordt opgezegd door Veronica. Dat mag alleen als wij in zee zouden gaan met een andere omroep", aldus Van Someren. Inmiddels staat er volgens Van Someren een rekening van 1,4 miljoen gulden open. Daar komen nog extra kosten bij. "Er zijn bij ons zes mensen bezig met de Veronica-projecten. Daar moet ook een nette oplossing voor worden gevonden."

Cynisch

Veronica begint uitgerekend vanavond via TMF op televisie met een eigen versie van Truth or Dare. Hier heeft Jamby niets mee te maken. Van Someren benadrukt dat dat zomaar niet kan. "Wij hebben het hele concept ontwikkeld. Alles is in onze hand; de website, merkrechten, auteursrechten, noem maar op. Ze realiseren zich blijkbaar niet wat er in de contracten staat." Van Someren noemt het bijzonder cynisch dat Veronica er vanavond met Truth or Dare vandoor gaat. "Wij hebben alles bedacht en zij zeggen: bedankt en tot ziens. Ik accepteer het niet dat we zo behandeld worden." Veronica Digitaal is onbereikbaar voor commentaar.