Burgerrechtenorganisaties hebben gezelschap gekregen van Congresleden in hun afkeer van FBI's geavanceerde vleeseter. Dit bleek maandag tijdens de hoorzitting die door een subcommissie van het Congres werd georganiseerd. De FBI tracht alle commotie rondom Carnivore te sussen met bagatelliserende woorden.

Alhoewel de FBI al drie jaar werkt aan Carnivore en het tapsysteem al 25 keer bij een provider heeft geïnstalleerd, is pas recent ophef ontstaan. Privacygroeperingen en burgerrechtenbewegingen als de ACLU noemen het afluistersysteem 'afschrikwekkend'. Carnivore kan miljoenen mailtjes per seconde scannen op verdachte inhoud, verzender of geadresseerde.

Carnivore wordt nu nog voornamelijk gebruikt voor het tappen van mailverkeer, maar kan ook worden ingezet voor het traceren van bijvoorbeeld WWW en FTP. Aan het tappen van telefoonverkeer dat via internet verloopt, wordt nog gewerkt. Dit is echter volgens de FBI lastig, vanwege een gebrek aan internationale standaarden.

Volgens de FBI is alle bezorgdheid van privacygroeperingen en Congresleden niet nodig. Carnivore wordt alleen ingezet als er gegrond bewijs is voor criminele activiteiten, zo stelt de veiligheidsdienst. Bovendien kan er slechts actie worden ondernomen met een gerechtelijk bevel in de hand.

Dergelijke woorden hebben de Congresleden niet kunnen overtuigen. "Het gevaar van misbruik is enorm groot", zo stelde het Republikeinse lid Spencer Bachus tijdens de hoorzitting. Carnivore is volgens de sceptische politici een zo krachtige en efficiënte combinatie van hard- en software, dat controle op het gebruik nauwelijks mogelijk is, ook voor de providers niet.

Van één ding heeft de FBI overigens wel spijt: de naam Carnivore. Deze zou ietwat ongelukkig zijn gekozen. Velen associëren Carnivore nu met een hongerige leeuw die grote hoeveelheden rauw vlees naar binnen schrokt. De link met een informatie verslindende machine is dan natuurlijk snel gelegd.Eerdere relevante berichten: Geavanceerde e-taps wekken hevig protest (12 juli 2000) Justitie VS kijkt naar aftapsysteem van FBI (14 juli 2000)