Het filmpje is in Battlefield 2 opgenomen en toont een Arabische strijder die tegen de Amerikanen vecht en was te vinden op een forum rond het spel. De video van elf minuten wordt begeleid door de tekst 'As quickly as they had come, the infidels were gone. It was on that day I put a jihad on them.' Dit citaat is afkomstig uit de satirische film Team America, zo schrijft Reuters.

Het Congres in de VS gebruikte het filmpje eerder deze maand om aan te tonen dat moslimstrijders via games worden geworven. Eric Michael van Science Applications International stelde naar aanleiding van het filmpje dat 'games de mentale instelling zo beïnvloeden dat het vermoorden van coalitietroepen normaal is'. Michael krijgt volgens Reuters zeven miljoen dollar betaald om vijftienhonderd militante websites in de gaten te houden.

"Het was voor de lol. Het is niet iets politieks", verklaart de Hagenees Samir tegenover het persbureau. "Het heeft niets te maken met het werven van mensen." Samir is een moslim die geboren en getogen is in Nederland. De maker is geschokt door alle aandacht van het Congres. Hij heeft het filmpje online gezet om meer te leren over het maken van dergelijke video's.

America's Army

"Overheidsinstanties moeten meer onderzoek doen, alvorens allerlei conclusies te trekken", vindt de maker. Een door hem geplande trip naar New York heeft hij uitgesteld uit angst voor problemen. Samir wijst er tevens op dat het Amerikaanse leger zelf een computerspel inzet om soldaten te werven: America's Army.