Verschillende leden van het Huis van Afgevaardigden en de Senaat hebben deze week kenbaar gemaakt dat ze in de herfst hoorzittingen willen houden over de voorgenomen aankoop van Google. Voorzitter van de handelscommissie van het Huis Bobby Rush, heeft zijn plannen om de overname te onderzoeken aangekondigd bij de federale handelscommissie FTC.

Rush wil dat de FTC het Huis van Afgevaardigden bijpraat over de status van het onderzoek dat de waakhond zelf uitvoert naar de overname. De democraat maakte duidelijk dat hij de overname zowel vanuit antitrust- als privacyoogpunt wil onderzoeken. Daarbij haalde hij ook de Artikel 29-werkgroep van de Europese Unie aan, die eerder al zijn ongerustheid kenbaar maakte over de gevolgen voor privacy bij het samengaan van de bedrijven. Rush stelt dat hij de zorgen van de werkgroep, en van Amerikaanse en Europese consumentenorganisaties, deelt.

De Senaatscommissie voor mededinging maakt zich eveneens zorgen. Medewerkers verklaarden tegenover diverse media dat ook de Senaat daarom hoorzittingen over de kwestie wil houden in het najaar. De Senaat wil daarbij een kritische blik werpen op de hele online advertentiemarkt, waardoor ook de recente overnames van Aquantive door Microsoft en van Right Media door Yahoo, op de pijnbank gelegd kunnen worden, zo meldt Ars Technica. Overigens is de Microsoft-overname inmiddels door de FTC onderzocht en goedgekeurd.