Dat zegt Ron van Veldhoven, directeur van de huizensite Zuka.nl, in een reactie op het vonnis in het kort geding tussen de Funda, de NVM en Stichting Baas in eigen huis en Jaap.nl. De Alkmaarse rechtbank oordeelde dinsdag dat Jaap.nl moet stoppen met het overnemen van volledige teksten bij huizenadvertenties. Bovendien mag de huizensite mag alleen nog afbeeldingen overnemen als deze kleiner zijn dan een aantal pixels (194x145).

De directeur van Zuka staat geheel achter Jaap.nl. "Consumenten zijn er het meest bij gebaat als hun huis op zoveel mogelijk sites wordt aangeboden." Met de uitspraak tegen Jaap.nl is het overnemen van huizenadvertenties van NVM-makelaars aan banden gelegd.

Zuka heeft op dit moment 122.000 huizen in zijn bestand. Dat zijn er meer dan Jaap.nl en Funda. Van Veldhoven wil niet zeggen hoe de informatie bij de huizenadvertenties tot stand komt. "Maar wij wijken niet af van onze strategie na dit vonnis."

Zoekallehuizen.nl

De zaak tegen Jaap.nl vertoont grote gelijkenissen met het kort geding dat in Arnhem speelde tussen Funda en Zoekallehuizen.nl (ZAH).

Volgens advocaat Christiaan Alberdingk Thijm van Solv Advocaten lijkt het wel een spelletje 'Zoek de verschillen'. Hoewel de twee zaken veel op elkaar lijken, verschillen de uitspraken wel. "De overwegingen van de rechters in Alkmaar en Arnhem verschillen kennelijk. Het gerechtshof in Arnhem leek minder streng dan de rechtbank in Alkmaar", aldus Alberdingk Thijm.

In de zaak tegen Zoekallehuizen.nl bepaalde de rechter als eerste dat het vermelden van korte relevante informatie bij een zoekresultaat van een zoekmachine op grond van het citaatrecht was toegestaan was.

"In de Jaap.nl-zaak deden de makelaars geen beroep op het databankenrecht, vermoedelijk omdat dit door het Gerechtshof al zo duidelijk was afgewezen", reageert Dirk Visser, advocaat bij Klos Morel Vos & Schaap.

Volgens Visser is het goed voor de rechtszekerheid op internet dat het een beetje duidelijker wordt wat zoekmachines wel en niet mogen. "Jaap.nl ging duidelijk te ver: als je hele sites van een ander zou mogen kopiëren en in eigen opmaak aanbieden, omdat je jezelf presenteert als zoekmachine, zou dat de mogelijkheid om geld te verdienen met websites met eigen content nogal belemmeren", vindt Visser.

"Zoekmachines zijn van grote waarde voor internet, maar het is duidelijk dat ze geen vrijbrief zijn om alle content van anderen volledig te kopiëren en op een eigen site te presenteren", voegt hij eraan toe.

Alberdingk Thijm lijkt het met hem eens. "Kern van een zoekmachine is dat deze gebruikers doorverwijst naar andere sites. Bij Jaap.nl is dat nauwelijks nog nodig omdat ze zoveel informatie hebben overgenomen."

Andere sites

Of Funda of de NVM met dit vonnis in het achterhoofd meer huizensites gaan aanklagen, is onbekend. "Ik zal ongetwijfeld worden aangepakt door de Stichting Baas in eigen huis, maar ik zie die zaak met vertrouwen tegemoet", aldus Van Veldhoven.

Volgens Alberdingk Thijm is het niet zo dat nu elke niet-NVM-site hoeft te vrezen voor een kort geding. "Het is vrij eenvoudig om sites zo aan te passen dat ze wel aan de regels voldoen die de Alkmaarse rechter heeft gesteld. En Jaap.nl zal ook aanpassingen doorvoeren", verwacht hij. Een andere site, Miljoenhuizen.nl, neemt al niet meer dan 150 tekens van de tekst bij de huizen over. Dat is minder dan de 155 tekens die de rechter in Alkmaar als grens stelde.

Voor de activiteiten van Zoekallehuizen.nl heeft de zaak tegen Jaap.nl overigens geen gevolgen. "Het is hier business as usual", zo laat een woordvoerder weten.