Dit blijkt uit onderzoek van IDC en Gartner. Laatstgenoemde schat de stijging ten opzichte van vorig jaar op 14,1 procent. IDC is iets optimistischer en houdt het op 15,7 procent.

In totaal verscheepten computerfabrikanten de laatste drie maanden 38,4 miljoen pc's, zo heeft IDC becijferd. Gartner schat dat het er 42,5 miljoen zijn.

"Dit is het tweede kwartaal op rij met dubbele groeicijfers", zegt Charles Smulders, vice-president bij Gartner. "De groei die het vorige kwartaal begon, lijkt stand te houden."

Marktvorser IDC ging in zijn vorige voorspelling nog uit van een groei van ongeveer 10 procent. De verkopen in zowel Europa als de Verenigde Staten overtroffen deze verwachting echter ruim, met respectievelijk 17,5 procent en 16,1 procent.

Hoewel het bedrijfsleven nog steeds niet staat te springen om in nieuwe computers te investeren, zijn er wel 'tekenen van leven' te bespeuren constateert Smulders. Dit geldt dan vooral voor Europese bedrijven, die nu (proberen te) profiteren van de lage dollarkoers.

Notebooks

Opvallend is dat notebooks ook dit kwartaal het grootste deel van de groei voor hun rekening nemen. Hoewel er ook meer desktops worden verkocht, wordt de notebook steeds populairder.

Volgens Smulders komt dit met name doordat notebooks steeds goedkoper worden, beter gaan presteren en draadloze technologie├źn sneller omarmen.

Concurrentie

Volgens de onderzoekers zal de concurrentiestrijd het vierde kwartaal weer toenemen. Vooral Dell en HP zitten elkaar op de hielen, zo constateren zowel Gartner als IDC.

Dell verkoopt volgens de twee onderzoeksbureaus nog steeds de meeste computers. Volgens IDC heeft Dell een marktaandeel van 17,4 procent, op de voet gevolgd door HP met 17,1 procent. Volgens Gartner is dit verschil zelfs kleiner.