Uit onderzoek van Ipsos-Mori voor Greenpeace blijkt dat consumenten vinden dat pc-fabrikanten meer verantwoordelijkheid moeten nemen voor het verwijderen van gebruikte pc's. Met 30 miljoen pc's die alleen al in de VS jaarlijks afgedankt worden, is 'e-waste' een toenemend wereldwijd probleem, zo meldt de BBC.

Het onderzoek van Ipsos-Mori werd gehouden in negen landen. Chinezen bleken bereid het diepst in de buidel te tasten voor een milieuvriendelijke computer. Zij hebben er 197 dollar extra voor over.

In 2004 bleek uit een rapport van de Verenigde Naties dat het maken van een pc tien keer het gewicht van het apparaat aan chemicaliën en fossiele brandstoffen vereist. Ook bleek de korte levensduur van computerappatatuur met name in India en China voor grote hoeveelheden chemisch afval te zorgen.

Volgens Greenpeace-woordvoerster Zeina al-Hajj willen consumenten graag betalen voor milieuvriendelijker pc's. Zij roemt dan ook de beslissing van computerfabrikant Dell, die onlangs bekend maakte een aantal schadelijke chemicaliën niet langer te gebruiken bij het productieproces. "Dells beslissing om deze schadelijke chemicaliën te verwijderen geeft een verschuiving weer binnen de elektronica-industrie om schoner te worden", aldus al-Hajj.

Dell staakt het gebruik van schadelijke broomhoudende vlamvertragers (bfr's) en polyvinylchloride (pvc's) in 2009. Ook bedrijven als HP, Nokia, Samsung en Sony Ericsson hebben toegezegd het gebruik van gevaarlijke chemicaliën af te bouwen.