De reden voor deze actie is het aantal kinderziekten in Windows Vista, het besturingssysteem dat standaard wordt meegeleverd met nieuwe pc's.

De bond roept consumenten ook op om bij de winkelier te vragen de pc terug te zetten naar Windows XP als er problemen zijn met Vista. Tevens dringt de bond er bij winkeliers op aan om consumenten daarbij te helpen.

'We willen druk zetten op Microsoft om de problemen op te lossen', zegt woordvoerder Ewald van Kouwen van de Consumentenbond.

De directies van Consumentenbond en Microsoft Nederland overlegden donderdagmiddag over de klachten die de bond verzameld heeft over Vista.

De bond vroeg Microsoft daarbij om consumenten die problemen met Vista hebben te helpen de pc terug te zetten naar XP.

Microsoft weigerde dit, aldus Van Kouwen: "Het was een keihard 'nee'. Microsoft komt niet tegemoet aan onze eis. Zij willen samen met de consumenten die zich melden hun problemen met Vista gaan oplossen."

Een hele grote groep consumenten wil helemaal niet zo'n technisch traject in, waarbij bijvoorbeeld opnieuw drivers moeten worden geïnstalleerd, aldus Van Kouwen. Daarom besloot de bond op te roepen tot een boycot.

Bij Microsoft Nederland was donderdagavond niemand bereikbaar voor commentaar. Vrijdagochtend geeft Microsoft Nederland een reeds geplande persconferentie over de problemen rond Vista.