"De eventuele invoering is opmerkelijk, want consumenten hebben ook al te maken met allerlei technische en contractuele beperkingen op digitale muziek en film, die kopiëren moeten tegengaan", aldus de bond. "Eigenlijk worden zij dus gedwongen om twee keer te betalen."

De bond laat weten de brief van de drie brancheverenigingen STOBI, FIAR en ICT-Office aan minister van Justitie Piet Hein Donner te ondersteunen. In de brief verzoeken de organisaties de minister om de thuiskopievergoeding op mediaspelers tegen te houden.

Volgens de Consumentenbond negeert de Thuiskopie een opdracht van de Europese Unie om terughoudend te zijn met nieuwe heffingen, zolang de discussie over een toekomstige keuze tussen technische belemmeringen of heffingen nog loopt. De bond concludeert derhalve dat de stichting de heffing op mp3-spelers en dvd-recorders wil invoeren 'tegen de nadrukkelijke wens van de politiek in'.

De Consumentenbond begon vorige week een campagne tegen problemen die consumenten ondervinden als gevolg van drm-beveiliging. De bond dreigt ook nu met actie. "De Consumentenbond zal in actie komen als de Stichting de Thuiskopie daadwerkelijk met nieuwe heffingen komt", zo verklaart de bond.

'Consumenten steunen thuiskopievergoeding'

Stichting de Thuiskopie laat ondertussen weten dat het de argumenten die de brancheorganisaties in hun brief aan de minsiter gebruiken, eenzijdig vindt. Volgens de stichting is naast de huidige vergoeding die betaald wordt bij aanschaf van blanco cd's en dvd's, ook de invoering van een vergoeding op harddiskrecorders en mp3-spelers 'hard nodig' om rechthebbenden te compenseren voor thuiskopieën.

Bovendien, zo meldt de stichting, steunen consumenten een thuiskopievergoeding. Uit een kort onderzoek dat bureau Veldkamp in opdracht van de stichting uitvoerde, zou blijken dat 91 procent van de ondervraagde consumenten de principes van het auteursrecht kent en ondersteunt. Daarvan zou 77 procent de financiële compensatie van rechthebbenden door middel van een thuiskopievergoeding steunen.