Als de provider de gegevens op enige manier wil gebruiken moet daar expliciet toestemming voor worden gevraagd, vindt de Consumentenbond.

De bond reageert hiermee op een vandaag gepresenteerd onderzoek van de Registratiekamer. Op verzoek van de Consumentenbond werden 60 internetaanbieders onderzocht. Daaruit blijkt dat internetaanbieders in strijd met de wet handelen.

Privacy op internet is ver te zoeken, concludeert de Registratiekamer in het rapport 'Klant in het web'.

"De internetproviders handelen vaak in strijd met de wet. Bij de aanmelding wordt de klant gevraagd naar gegevens die voor die aanmelding niet relevant zijn, zoals inkomen, hobby's en favoriete vakantiebestemmingen. Maar de klanten worden niet of onvoldoende geïnformeerd over wat er met deze persoonsgegevens gebeurt", schrijft de Consumentenbond in een persbericht.

Het steekt de bond ook dat klanten niet worden gewezen op het feit dat zij zich kunnen verzetten tegen het gebruik van persoonsgegevens en dat zij die gegevens mogen inzien en wijzigen. "De aanmelding is zo onduidelijk dat klanten ook niet weten in hoeverre hun surfgedrag op internet wordt bijgehouden", aldus de bond.

De Consumentenbond vindt het onaanvaardbaar dat de toestemming voor het gebruik van persoonsgegevens bij de internetproviders veelal is verstopt in de algemene voorwaarden. Via die voorwaarden geeft de gebruiker toestemming voor het gebruik van persoonsgegevens. "Die toestemming mag niet verborgen zitten in de kleine lettertjes", vindt de Consumentenbond.

Volgens de Consumentenbond ondersteunt de Registratiekamer deze visie. De bond eist dat de internetproviders binnen drie maanden hun klanten melden hoe zij met hun privacy omgaan en dat zij wel om een expliciete toestemming vragen. De providers die dat niet doen worden vanaf 1 oktober op een zwarte lijst gezet. Eerdere relevante berichten: Grote bezorgdheid om Brits internet-spionagecentrum (02 mei 2000) Ook betaalde ISP's lappen privacy aan hun laars (05 januari 2000) 'Gratis internet heeft de schijn van misleiding' (03 december 1999) Wanadoo en NokNok eisen eerherstel (26 november 1999)