De Consumentenbond is zeer teleurgesteld over het voornemen om over een aantal jaar downloaden uit illegale bron strafbaar te stellen. Op dit moment bieden betaalde downloads geen enkele meerwaarde boven illegale downloads, zegt Bart Combée, directeur van de Consumentenbond.

"Voordat je consumenten gaat criminaliseren, ligt de bal bij de industrie om een goed aanbod te verzorgen. Als ze dat beter maken, dan denk ik dat consumenten best bereid zijn om te betalen."

Monty Python

Combée verwerpt de notie dat nieuwe verdienmodellen geen kans hebben zolang de consument alles gratis kan downloaden uit illegale bron, zonder daarvoor gestraft te worden. "Er zijn genoeg voorbeelden van artiesten die op internet geweldig veel verkocht hebben, zoals de makers van Monty Python, die alles gratis op het web hebben gezet en meer verkocht hebben dan ooit." Bovendien is het volgens Combée een misvatting om te denken dat de belangen van de muziekindustrie dezelfde zijn als die van de artiest.

Debat op Twitter

De Consumentenbond debatteert vandaag op Twitter over het downloadverbod. Reageren op de discussie kan door tweets te sturen met de hashtag #downloaddebat.