De Consumentenbond is een petitie gestart tegen downloadsites die het niet zo nauw nemen met de regels. In een onderzoek van de bond scoren slechts 3 van de 18 muziekdownloadsites goed. Het tegen betaling downloaden van muziek is te duur en klanten lopen tegen allerlei problemen aan, vindt de bond.

Volgens de Consumentenbond bieden muziekdownloadsites drie onderling niet uitwisselbare muziekformaten aan. "Het universeel bruikbare mp3-formaat, dat geen beperkingen kent, kom je zelden tegen", aldus de bond. "Samen met allerlei onnodige en onhandige kopieerbeperkingen, leidt dit tot een chaos voor consumenten. Je weet niet waar je aan toe bent."

Ook vindt de Consumentenbond dat de prijzen voor digitale muziekalbums te hoog liggen. "De prijzen lopen op tot 15 euro voor een album, wat neerkomt op dezelfde prijs die betaald wordt voor een cd." Downloads zouden volgens de bond veel goedkoper moeten zijn.

"Het is niet onlogisch dat mensen hun heil zoeken bij illegaal aanbod, waar je van al deze narigheid geen last hebt." Als de sites wel met een goed aanbod tegen een scherpe prijs komen, is volgens de Consumentenbond de kans op commercieel succes veel groter.

Tot slot constateert de consumentenorganisatie dat veel webwinkels zich niet aan de regels houden. Consumenten worden slecht voorgelicht over welke beperkingen op liedjes zitten en wat de kwaliteit van de muziekbestanden is.

Wie de actie wil steunen, kan op consumentenbond.nl/kopie een filmpje bekijken met een overzicht van de problemen en een petitie ondertekenen tégen de frustraties met digitale muziek en film. De petitie zal worden aangeboden aan de politiek en de entertainmentbranche.

Begin november uitte de bond ook al kritiek op muziekdownloadsites. Veel sites zouden verzuimen om een deel van de opbrengsten af te dragen aan de auteursrechthebbenden. Ook toen al had de bond kritiek op de slechte informatie die de consument krijgt over het product, een muziekbestand, dat hij koopt.