Het Brusselse hof oordeelde eind vorige week dat Google niet mag linken naar artikelen van Waalse kranten op Google News. Het hof bevestigde daarmee een uitspraak uit 2007 die dat al verbood. Europese burgerrechtenbewegingen luiden nu de noodklok over deze uitspraak, zo meldt Macworld.

Andere kranten kunnen volgen

“Deze uitspraak schept een gevaarlijk precedent vanwege de beperkende uitleg van het auteursrecht. Uitzonderingen op en beperkingen van de exclusieve rechten van de rechtenhouders is een belangrijk mechanisme voor een evenwichtig auteursrecht” zegt een woordvoerder van de Europese consumentenrechtengroep BEUC. “Deze uitspraak verwerpt deze doelen van de EU en beperkt internetgebruikers aanzienlijk.”

BEUC beweert dat de uitspraak de deur voor andere kranten kan openen om hun artikelen ook van Google News te laten verwijderen. De organisatie zegt dat een civiele rechtszaak dan wel geen jurisprudentie oplevert, maar de belangrijkste zorg van de BEUC is de boodschap die de uitspraak zendt naar de EU-wetgevers.

Volgens de consumentenorganisatie kan dat gevolgen hebben voor de actualisering van de Europese regels voor intellectueel eigendom. Die staat voor volgende week gepland.

Uitgevers ondervinden geen schade

De Europese digitale burgerrechtengroep EDRi zegt dat de uitspraak een perfect voorbeeld is van Europese wetgeving die ontworpen is om innovatie te ondermijnen is. Ook zou het de toegang tot auteursrechtelijk beschermd materiaal beperken.

“Uitgevers ondervinden geen schade als Google verkeer naar hun websites leidt met behulp van korte citaten uit hun artikelen. Europese bedrijven die willen vernieuwen kunnen echter wel schade ondervinden door deze onvoorspelbare en onredelijke wetten die leiden tot dergelijke uitspraken”, aldus Joe McNamee van EDRi tegen Macworld.

Het is onbekend of Google in cassatie gaat tegen de uitspraak van het Brusselse Hof. De Frans- en Duitstalige kranten hebben inmiddels wel een tweede rechtszaak gepland staan, waarin zij de schade willen verhalen van de periode waarin hun artikelen wel op Google News stonden. De kranten eisen hierin een schadevergoeding van 49,1 miljoen euro.