Ralph Nader is de Frits Bom van de Verenigde Staten, maar dan veel gevreesder. Het door hem opgerichte Consumer Project on Technology , een consumentenbond voor moderne technologie (geen stofzuigers, maar computers etc.), heeft in een brief aan het ministerie van justitie in Washington gevraagd maatregelen te nemen tegen Microsoft.

Het bedrijf zou moeten verboden om zijn nieuwe browser, Internet Explorer 4.0, gratis weg te geven. Verder vindt de CPTECH dat de browser niet mag worden gebundeld met het besturingssysteem Windows.

In de brief zegt directeur James Love van CPTECH dat Microsoft zijn overheersende positie in de markt voor PC-besturingssystemen gebruikt om de concurrentie op de browsermarkt weg te drukken. "Wij denken dat consumenten profiteren van innovatie en concurrentie," aldus Love, "Microsoft heeft al genoeg macht."

De consumentenorganisatie vraagt de overheid geen producten van Microsoft te kopen, maar van concurrerende bedrijven. In een reactie noemt het softwarebedrijf de beschuldigingen zonder grond. Een woordvoerder wijst er op dat de grootste concurrent op browsergebied, Netscape, zijn Navigator ook in veel gevallen gratis weggeeft. "Consumenten zijn vrij om te kiezen", aldus zegsman Mark Murray. Het ministerie van justitie in Washington heeft nog niet gereageerd.