Door de overeenkomst met Microsoft kunnen de leden van LinkedIn, Tagged, Hi5, Bebo en Facebook hun Windows Live-contacten importeren naar hun adresboeken op de sociale netwerksites, zo meldt CNet.

'Scraping' en Scoble

Leden van Facebook en Bebo, dat wordt overgenomen door AOL, kunnen nu al gebruikmaken van de dienst; de drie andere sites volgen de komende maanden. De overeenkomst is onderdeel van de dataportabiliteits-strategie die Microsoft eerder deze maand op de Mix-bijeenkomst heeft ontvouwd. Daarnaast komt de IT-gigant met Invite2Messenger: een dienst waarmee de gebruikers van bovengenoemde sociale netwerken hun vrienden kunnen uitnodigen om lid te worden van Windows Live Messenger.

Eerder werden adressen dikwijls naar andere sociale netwerken geëxporteerd door de verboden 'scraping'-technologie. Zo werd de beroemde blogger Robert Scoble tijdelijk van Facebook geweerd omdat hij via een automatisch Plaxo-script zijn eigen gebruikersgegevens van die site plukte. Volgens Windows Live-medewerkers zal de nieuwe legitieme API het overzetten van adressen veiliger maken.

Data Portability Project

In februari heeft ook Microsofts aartsrivaal Google een API uitgebracht die gebruikersgegevens binnen sociale netwerken 'draagbaar' moet maken. Met deze Social Graph-API kan content zoals de contacten binnen verschillende sociale netwerksites eenvoudiger gedeeld worden. Eerder hebben zowel Google als Facebook zich aangesloten bij het Data Portability Project, dat om diezelfde reden in het leven is geroepen.