Het hulpmiddel is te downloaden van Sourceforge.net en van de website van Microsoft. De softwaregigant betaalde de ontwikkeling van het programma, maar leverde zelf geen code aan, zo meldt Jason Matusow van Microsoft. Volgens Matusow, directeur intellectueel eigendom en interoperabiliteit, zet de converter Word-documenten in openxml-formaat om in het Open Document-formaat, odf. Ook kunnen odf-bestanden geconverteerd worden naar openxml.

Het hulpprogramma kan geïnstalleerd worden als plugin voor het onlangs gelanceerde Office 2007, dat openxml als standaard bestandsformaat gebruikt. Het Franse Cleverage ontwikkelde de code en het Indiase Aztecsoft was samen met het Duitse Dialogika verantwoordelijk voor het testen van het programma.

De Word-converter is slechts de eerste stap van het door Microsoft gesponsorde project. Momenteel wordt er gewerkt aan vergelijkbare programma's voor Excel-spreadsheets en Powerpoint-presentaties die in het openxml-formaat zijn opgeslagen, aldus Jason Matusow.

Microsoft werd eerder fel bekritiseerd omdat het geen odf-ondersteuning in Office 2007 wilde inbouwen. Volgens Matusow heeft het bedrijf zich laten leiden door de klant en die zou toen de ontwikkeling van Office 2007 begon geen behoefte hebben gehad aan odf-ondersteuning.

Microsoft ontwikkelde wel een pdf-ondersteuning voor Office 2007, maar deze werd onder druk van Adobe verwijderd.

Het Open Document-formaat is onlangs door de ISO erkend als wereldwijde standaard, terwijl de aanvraag van openxml nog in behandeling is.