Dat zegt Tim Cook, de ceo van Apple, tegen de Washington Post. Cook verschijnt binnenkort voor een hoorcommissie van de Amerikaanse senaat en zegt van plan te zijn een voorstel te doen om de belastingwetten “drastisch te versimpelen.” Daarmee bedoelt Cook vooral verlagen.

Het belastingtarief op winsten is op papier 35 procent in de Verenigde Staten. Dat vindt Cook veel te hoog. “Dat is een hoog percentage, We stellen niet voor om dat naar nul te brengen, ik weet dat veel van mijn collega’s dat willen. Maar zo denkt ik er niet over, maar het moet wel redelijk blijven.” Apple betaalt dit jaar 7 miljard dollar aan de Amerikaanse belastingdienst, zegt Cook verder.

Cook moet voor hoorcommissie komen

Cook moet dinsdag voor de hoorcommissie komen om nader uitleg te geven over de belastingontwijking van Apple, dat naar verluidt meer dan 100 miljard dollar op buitenlandse rekeningen heeft staan. Onder meer wordt gebruik gemaakt van Nederlandse postbus-bv’s om geld uit EU-landen weg te sluizen naar Bermuda. Volgens een rapport van JPMorgan hebben meer dan duizend Amerikaanse bedrijven in totaal 1,7 biljoen (Amerikaans: trillion) aan winsten staan in belastingparadijzen.

Cook ontkent die belastingontwijking overigens. “We betalen belasting over alle producten die we in de Verenigde Staten verkopen en we betalen elke dollar die we schuldig zijn. Daar wil ik duidelijk over zijn”, zegt Cook volgens Politico. Een lobbyist namens de techsector mag bij Politico zeggen dat Apple door het “niet concurrerende” belastingtarief meer moet betalen dan zijn grote concurrent Samsung in Korea doet.

Apple leent geld om belastingen te ontwijken

Apple maakte deze maand bekend dat het 17 miljard dollar aan obligaties uitgeeft om dat geld te gebruiken om aandeelhouders meer dividend te geven. In totaal wil Apple 100 miljoen in de komende drie jaar uitgeven om aandeelhouders tevreden te stellen, deels in dividend, deels in het opkopen van eigen aandelen. Dat Apple dat geldt leent in plaats van zijn op het Caribische strand liggende kapitaal te gebruiken, komt doordat het aan rente al minder betaald over zijn schuld dan het aan belastingen zou moeten betalen.