3D-printen gaat een nieuwe fase in met de Sense-scanner van fabrikant 3D Systems. Het apparaat helpt bij het reproduceren van objecten, waaronder bijvoorbeeld je eigen body scan. Het apparaat is bedoelt voor de mainstream markt en kost 400 dollar. Daarnaast heb je natuurlijk nog een 3D-printer nodig, of je uploadt je creatie naar de website Cubify van 3D Systems en kiest daar je eigen materiaal uit.

Het proces is vrij gemakkelijk. De scanner moet eerst het object van alle kanten registreren. Alles van een puntenslijper tot aan een groep mensen kan worden gescand. De maximaal reikwijdte is 3 meter. Vervolgens kunnen er desgewenst nog wat basale bewerkingen via een Windows-programma worden uitgevoerd, alvorens de 3D-printer in een paar uur tijd zijn werk doet.

Het scannen van objecten voor 3D-printing was al langer mogelijk. Eerder deed fabrikant MakerBot een poging met de Digitizer. Maar uit de hands-on van Engadget en ook TechCrunch blijkt deze stukken minder praktisch als de Sense, die tot dusver als een echte “game changer” wordt omschreven. Oordeel zelf.