In het begin van de twintigste eeuw vond de Amerikaanse overheid niet dat er auteursrechten op muziekopnames nodig waren. Dat werd gecorrigeerd in de jaren 70, maar veel opnames van voor 1972 vallen onder individuele staatswetten. In de afgelopen decennia konden radiozenders collectieve afspeelrechten verwerven en dat geldt ook voor streamingzenders.

Uit de catalogus

Techdirt meldt nu dat een rechtszaak daar een einde aan probeert te maken. De klagers willen dat streamingdiensten van onder meer Apple, Google en Rdio individuele rechten kopen voor muziek van voor 1972, toen deze collectieve rechtenverwerving nog niet bestond. Het gaat in de zaak om de vertegenwoordigers van een paar jaren 50 en 60-bands, maar omdat het een collectieve rechtszaak wordt, kunnen meer gedupeerden zich aansluiten.

Journalist Mike Masnick van Techdirt verwacht dan ook dat streamingdiensten logischerwijs eieren voor hun geld zullen kiezen en muziek van voor 1972 uit de catalogus zullen mikken. "De geschiedenis van muziek kan wel eens eindigen in 1972", schrijft Masnick. "Het is moeilijk om uit te leggen waarom dat nou goed is voor cultuur."