Voor professor Edward Felten is dat reden om zijn rechtszaak tegen de muziekindustrie niet door te zetten. Felten stapte vorig jaar naar de rechter nadat de muziekindustrie hem had verboden zijn bevindingen over het kraken van een muziekbeveiliging openbaar te maken.

De belofte van de Amerikaanse overheid dat wetenschappers die beveiligingen bestuderen, niet hoeven te vrezen voor vervolging onder de Digital Millennium Copyright Act (DMCA), heeft Felten doen besluiten zijn juridische strijd tegen de muziekindustrie te staken.

De DMCA is een omstreden Amerikaanse copyrightwet die het verbiedt om beveiligingen van software of ander auteursrechtelijk beschermd materiaal te omzeilen. Tegenstanders van de wet menen dat de wet inbreuk maakt op het grondwettelijk vastgelegde recht op vrije meningsuiting en een bedreiging vormt voor academisch onderzoek naar veiligheidslekken.

In november wees de rechtbank al het verzoek van Felten af om een uitspraak te doen over de toepasbaarheid van de DMCA op wetenschappelijk onderzoek. De Amerikaanse regering en muziekindustrie lieten de rechter beide weten dat Felten zijn onderzoek mocht publiceren. Volgens de rechtbank was er daarom geen reden om de rechtszaak te vervolgen.

Felten ziet geen reden om tegen deze afwijzing in beroep te gaan, zo maakt de digitale-burgerrechtenorganisatie Electronic Frontier Foundation (EFF) in een persbericht bekend.

"Hoewel we graag een afdwingbare uitspraak van de rechter hadden gehad, heeft ons onderzoeksteam besloten om de regering en de industrie op hun woord te geloven. Ze hebben beloofd om wetenschappers die onderzoek over lekken in de beveiliging van auteursrechtelijk beschermd materiaal openbaar maken, nooit meer te bedreigen", aldus Felten.