"Bij deze wil ik graag publiekelijk mijn verontschuldigingen aanbieden over de miscommunicatie die tussen ons is ontstaan." Met die woorden biedt een medeoprichter van CoreCodec zijn excuses aan voor het uit de lucht halen van een project op Google Code.

Dit weekend werd bekend dat een opensourceproject van Alan Nisota van Google Code afgehaald moest worden. Het bedrijf CoreCodec vond dat het project inbreuk maakte op zijn copyright.

Maar inmiddels is het project weer online.

Verkeerd advies

Dankzij het project kunnen Linux-gebruikers het commerciële DirectShow-filter van CoreCodec gebruiken om High Definition H.264 te kijken. Dit filter is alleen geschreven voor Windows, en geen opensourceproject. Met behulp van het pakketje van Alan Nisota konden ook Linuxgebruikers gebruik maken van het filter.

Maar CoreCodec liet zich meeslepen in het advies van zijn advocaten, en er werd een sommatie de deur uitgedaan waarin stond dat Google het project offline moest halen. Nu gaat medeoprichter Dan Marlin door het stof op de gebruikersfora: "Er was geen sprake kwade opzet en we waren al bezig met Alan om een oplossing te vinden voordat dit in de publiciteit kwam. Het advies van juristen is niet altijd de beste raad, zo blijkt in dit geval, en we bedanken Alan voor z'n begrip."

De Linux-software roept de filter aan van CoreCodec, waarvoor betaald moet worden. Als de gebruiker geen legale versie heeft van de codec, dan werkt CoreAVC niet. Om die reden stonden leden van de open-source community al snel op hun achterste benen.

Verkeerd toegepast

CoreCodec had zich beroepen op de controversiële Digital Millennium Copyright Act (DMCA), een wet die op nogal onzorgvuldige wijze een einde kan maken aan projecten die worden verdacht van de inbreuk op copyright. Marlin geeft toe dat daar in dit geval geen sprake van was: "Volgens de DMCA mag reverse engineering inderdaad worden toegepast om de compatibiliteit te verbeteren. Hoe je 't ook wendt of keert, het DMCA stopverzoek had niet moeten worden verzonden."