Het volledig modulaire systeem moet gebruikers in staat stellen foto- en videobeelden tussen verschillende platformen te delen.

Corel zal in het najaar een nieuw platform voor het printen en delen van foto's lanceren, dat het nu onder de codenaam 'Alta' aan het ontwikkelen is. Gebruikers zullen met Alta digitale foto- en videobestanden tussen verschillende platformen kunnen organiseren, bewerken en uitwisselen. De basisversie van Alta zal als gratis download beschikbaar komen, een meer uitgebreide versie wordt commercieel aangeboden.

De rol van Corel beperkt zich aanvankelijk tot het ontwikkelen van Alta, maar het bedrijf zal mettertijd modulaire versies van zijn huidige softwareproducten aanbieden. Verder moedigt het bedrijf zijn partners aan, om zelfstandig modules voor Alta te ontwikkelen. Als eerste noemt het Webshots, dat een module zal toevoegen waarmee foto's gedeeld maar ook geprint en als cadeau weggegeven kunnen worden. Niet alle uitbreidingen zullen overigens gratis zijn, er zullen ook uitbreidingen komen waarvoor betaald moet worden.

Corels Alta lijkt vooral te willen concurreren met Yahoo Photos en Google Picasa. Beide concurrenten leveren een webgebaseerde dienst voor het beheren en uitwisselen van foto's. Corel zegt dat juist de toevoeging van een veilige desktop-omgeving de meerwaarde van Alta zal zijn.

Het is niet voor het eerst dat Corel zegt grote toekomst te zien in webapplicaties. Als een van de eerste leverde het bedrijf ooit een webversie van zijn tekstverwerker WordPerfect, in een tijd echter dat breedbandinternet nog een uitzondering was. Alle eerdere pogingen van Corel om voet aan de grond te krijgen met een applicatie via het internet, zijn dan ook weinig succesvol gebleken.

Volgens Corels ceo David Dobson is de tijd inmiddels gunstig voor initiatieven zoals Alta. "Corels strategie is er op gericht nieuwe businessmodellen te ontwikkelen voor juist OEM en internet. De nieuwe strategie zal gebruikers eenvoudige toegang geven tot hun Corel-software, op ieder moment, waar ook ter wereld. Die meerwaarde zal Corel Alta tot een succes maken."