Het standaard activeren werd afgelopen weekend bekend gemaakt door het Twitter-account van @ThatMicrosoftGuy, een gebruiker die naar eigen zeggen deel uitmaakt van het ontwikkelingsteam dat zich met Cortana bezighoudt. Gebruikers hoeven geen updates te downloaden voor Cortana, zegt de medewerker. "Cortana wordt volledig aangestuurd door de cloud."

Microsoft is van plan Cortana twee keer per maand van een flinke update te voorzien. Op dit moment is de spraakassistent als bèta beschikbaar voor gebruikers van Windows Phone 8.1 in de Verenigde Staten. Later dit jaar wordt de dienst naar bezitters van een Windows Phone wereldwijd uitgerold.

Altijd luisteren?

Niet bekend is of het standaard activeren van Cortana ook betekent dat de dienst altijd met de gebruiker meeluistert, iets dat Apple's Siri en Google's Google Now naar verluidt wel gaan doen. Als Cortana inderdaad gaat meeluisteren, hoeft de gebruiker de dienst niet lange per se via de zoekknop op een Windows Phone-apparaat op te roepen.

Ook BlackBerry mengt zich in de strijd

Vorige week bleek dat het dringen wordt op de markt voor spraakassistenten. Naast Apple, Google en Microsoft kondigde ook BlackBerry een intelligent hulpje aan. BlackBerry Assistent komt beschikbaar in de 10.3 softwareupdate voor BlackBerry Smartphones en zal zijn debuut beleven in de vierkante Passport QWERTY-telefoon.