De virtuele persoonlijke assistent van Windows Phone laat opnieuw van zich horen dit WK-voetbal. Haar voorspellende gaven blijken tot dusver foutloos. Sinds het begin van de knock-outfase heeft Cortana tot nog toe elke winnaar juist voorspeld. Zo werden alle halve finalisten, Duitsland, Brazilië, Argentinië en Nederland vooraf aangewezen.

Dat valt te prijzen, maar voor de komende wedstrijd is er minder goed nieuws van haar kant: Argentinië verslaat aanstaande woensdag Nederland. De andere finalist heet Duitsland, dat volgens Cortana's voorspelling gastland Brazilië morgen uit het toernooi gaat knikkeren. Dat laatste is opvallend, aangezien het de beste prestatie van onze oosterburen zou zijn sinds hun verloren finale in 2002, meldt International Business Times.

Zo werkt het

Hoe berekent Cortana dan wie er gaat winnen? Dat werkt op basis van zoekmachine Bing, zo legt Microsoft uit in een blogpost. Voor het mondiale voetbaltoernooi is de sterkte van elk land vooraf geëvalueerd. Daarbij spelen niet alleen factoren zoals vooraf behaalde resultaten een rol, maar bijvoorbeeld ook het thuisvoordeel (Brazilië), de omgeving (Zuid-Amerika), weersomstandigheden en het soort grasmat.

Daarnaast is data vanuit wedkantoren meegenomen en kijkt Bing ook naar het principe "wisdom of the crowds", oftewel de "wijsheid van de massa". Dat standpunt stelt dat een grote groep leken in bepaalde omstandigheden meer weten dan enkele deskundigen. In dit geval dus het wedden op uitslagen.

Cortana krijgt in ieder geval alle lof voor het doen van voorspellingen, iets waar Apple's evenknie Siri overigens wat vrijblijvender in staat. Maar laten we hopen dat er woensdag een einde komt aan Cortana's foutloze reeks.