De trouwe gemeenschap rond Craigslist, een vooral in Amerika populaire site voor rubrieksadvertenties, werd vorige maand opgeschikt toen eBay een rechtszaak tegen de site aanspande. Maar omdat de details geheim waren, bleef de exacte toedracht in nevelen gehuld. Vorige week zijn de documenten alsnog geopenbaard.

eBay verworf in 2004 een belang van 28,4 procent in Craigslist door de aandelen van een voormalig werknemer over te nemen. De transactie kwam destijds als een grote verrassing voor zowel het publiek als de twee overige aandeelhouders: oprichter Craig Newmark en ceo Jim Buckmaster.

Volgens de aanklacht heeft Craigslist later heimelijk extra aandelen aan het duo toegewezen, waardoor het belang van eBay verwaterde naar zo'n 10 procent. Volgens een eerdere overeenkomst had eBay juist het recht om als eerste een bod uit te brengen op nieuwe aandelen. eBay eist nu dat de transacties worden teruggedraaid, een schadevergoeding en een vergoeding voor de advocatenkosten.

Kijiji

Craigslist beweert dat het alle reden had om eBay buiten te sluiten. Vorig jaar onthulde eBay namelijk een Amerikaanse versie van Kijiji (spreek uit: Ki-dji-dji), een site die nagenoeg dezelfde functionaliteit biedt als Craigslist. Contractueel was eBay verplicht om de zet eerst aan Craigslist te melden, maar zou verzuimd hebben dat te doen.

Buckmaster klaagde bij de moedermaatschappij dat hij geen vertrouwen meer in de aandeelhouder had. Hij wilde de aandelen terugkopen of een nieuwe constructie in het leven roepen die een eerlijke concurrentie kon garanderen. Meg Whitman, die destijds als ceo aan eBay verbonden was, stelde in een reactie voor om Craigslist in zijn geheel op te kopen, een aanbod dat het bedrijfje duidelijk heeft afgeslagen.

In plaats daarvan heeft Craigslist zonder medeweten van eBay een nieuwe commissaris benoemd en vervolgens extra aandelen toegewezen aan Buckmaster en Newmark.

Marktleider

Craigslist is in Amerika met afstand de grootste aanbieder van online rubrieksadvertenties. Sinds 2004 bestaat er ook een versie voor Amsterdam/Randstad, maar die is minder populair. De site heeft zijn populariteit voor een groot deel te danken aan een 'pro-sociale' houding waarin de gebruiker centraal staat. Als een sociale Robin Hood rekent de site alleen geld voor advertenties van bedrijven.

Buckmaster appelleert dan ook aan de sociale geschiedenis van Craigslist, terwijl hij eBay afschildert als een door marktdominantie geobsedeerde kapitalist.