eBay en Craigslist ruziën sinds april over het belang van de veilinggigant in 's werelds grootste site voor rubrieksadvertenties, waar eBay sinds 2004 een belang van 28,4 procent in bezit. Volgens eBay heeft Craigslist op illegale wijze extra aandelen uitgegeven, waardoor het belang van de veilinggigant is verwatert tot zo'n 10 procent. Op 22 april spande eBay daarom een rechtszaak aan.

Craigslist heeft nu geantwoord door een nieuwe rechtszaak aangespannen. "eBay heeft schade toegebracht aan Craigslist en zijn gebruikers," stelt de onderneming, inclusief inbreuk op het merkenrecht, misbruik van vertrouwelijke informatie en overtredingen van de wettelijke verplichtingen als aandeelhouder.

Kijiji

eBay is in de fout gegaan met Kijiji (spreek uit: Ki-gie-gie), een dienst die in diverse landen waaronder Amerika rubrieksadvertenties biedt, en daarmee sterk lijkt op Craigslist. eBay heeft altijd volgehouden dat de twee diensten niet concurreren. De lancering van een concurrent zou namelijk reden zijn om de overeenkomsten tussen de twee partijen te ontbinden, waarbij ook het belang van eBay in Craigslist zou komen te vervallen.

In zijn aanklacht (zie hieronder) probeert Craigslist aan te tonen dat Kijiji niet alleen een concurrent is, maar dat eBay ook bewust informatie heeft losgeweekt en misbruikt. Kijiji zou tijdens interne vergaderingen een "Craigslist killer" zijn genoemd. Daarbij maakte eBay bovendien gebruik van vertrouwelijke informatie die het als aandeelhouder van Craigslist ontving.

"Gedurende de periode waarin eBay aandeelhouder van Craigslist was, heeft het onder het mom van verzoeken als aandeelhouder, Craigslist continu bestookt met onredelijke verzoeken voor vertrouwelijke informatie die zijn ingezet om oneerlijke concurrentie te voeren," stelt de aanklacht.

Google advertenties

Daarnaast heeft eBay met advertenties op Google twijfel gezaaid over het merk Craigslist. Zo plaatste de firma advertenties voor Kijiji die gebruikers opriepen om de twee diensten te vergelijken. Gebruikers die zochten naar de naam Craigslist kregen bovendien advertenties van eBay te zien.

Craigslist eist een schadevergoeding en teruggave van de aandelen. Daarnaast vraagt de site de rechter om eBay te verbieden om het merk Craigslist nog verder te gebruiken.