Creative Commons (CC), een non-profit organisatie die er naar streeft creatieve werken vrijer beschikbaar te stellen, heeft zonder tamtam de CC0-licentie uit bèta gehaald. Eind 2007 kondigde de organisatie aan te werken aan een licentie die ervoor moet zorgen dat auteurs afstand kunnen doen van ál hun rechten.

CC ontwikkelt dergelijke licenties omdat het traditionele auteursrecht of copyright volgens de organisatie niet flexibel genoeg is. De licenties zijn onder andere bedoeld voor musici, fotografen, illustratoren, schrijvers, bloggers, docenten, wetenschappers en filmmakers.

Linkse vleugel

CC0 maakt het mogelijk volledig afstand te doen van rechten op een werk, of om af te zien van aanspraak op die rechten. "CC0 is een oplossing voor de linkse vleugel van CC. In die hoek zitten gebruikers die de huidige licenties niet open genoeg vinden. Zij willen de mogelijkheid hebben om de rechten van hun werk aan het publieke domein te geven. Dit wordt mogelijk met CC0", vertelde Martijn Arnoldus van Creative Commons Nederland eind 2007 al.

Afstand doen van alle rechten onmogelijk

Toen bleek ook dat het in Nederland en in Europa niet mogelijk is om volledig afstand te doen van auteursrechten, in de Verenigde Staten kan dit wel. In ons land kan dit niet omdat een werk bijvoorbeeld gebruikt kan worden voor racistische doeleinden. Als dit gebeurt, heeft de maker nog steeds het recht om naar de rechter te stappen. Ook als hij afstand heeft gedaan van alle andere rechten. Volgens Arnoldus zou het wel mogelijk worden om alle rechten 'weg te wuiven' in Nederland.

Creative Commons was niet direct bereikbaar om een toelichting te geven op de huidige situatie voor het gebruik van de CC0-licentie in Nederland.