De maandag gepubliceerde versie 1.3 van GNU Free Documentation License, dat onder meer door Wikipedia wordt gebruikt, kent een wijziging die het mogelijk maakt om wiki-content om te zetten naar de eenvoudigere ShareAlike 3.0-licentie van Creative Commons. Voordeel is dat er onder die licentie er minder restricties zijn aan hergebruik van het materiaal.

De GNU FDL, opgesteld door de Free Software Foundation, verplichtte materiaal opnieuw uit te brengen onder dezelfde licentie. De GNU FDL wordt door critici gezien als onhandig, omdat hij allerlei bijzondere verplichtingen kent, waaronder het ongewijzigd overnemen van bepaalde teksten.

Sinds augustus staat Creative Commons ook toe om CC-werken onder een compatibele licentie te publiceren. De nieuwste versie van GNU FDL, versie 1.3, heeft nu ook zo'n bepaling gekregen, maar die geldt alleen voor sites als Wikipedia en andere sites waar 'groepen internetters samenwerken aan de inhoud'.

'Irritante deadline'

Inhoud die voor 1 november 2008 online stond op Wikipedia en dergelijke sites mag worden omgezet naar de Creative Commons 3.0 ShareAlike-licentie. Maar sitesbeheerders moeten hun content wel omzetten naar GFDL 1.3 vóór 1 augustus 2009.

Ict-jurist Arnoud Engelfriet vindt die laatste bepaling 'een tamelijk irritante constructie'. Volgens hem past dit 'niet geheel in de spirit van wat Creative Commons nu eigenlijk wilde'. "Maar goed, het is al heel wat dat de FSF inziet dat haar licentie bijzonder onhandig was."