Volgens Creative lijkt het navigatiemenu van de Ipod teveel op die van zijn eigen mp3-spelers, de Zen en de Nomad. Apple heeft hiermee met de Ipod en de Ipod Nano patentnummer 6.928.433 geschonden dat op 9 augustus 2005 aan Creative werd toegekend, zo stelt het bedrijf in zijn aanklacht.

De hardwarefabrikant is nu in Californië een rechtszaak gestart. Ook heeft het een klacht bij de Amerikaanse International Trade Commission ingediend. Creative eist van de rechter dat Apple niet langer zijn Ipod in de Verenigde Staten mag verkopen, invoeren en promoten. Bovendien wil het bedrijf een schadevergoeding hebben voor het schenden van het patent.

Eind vorig jaar liet Creative-directeur Sim Wong Hoo al weten een rechtszaak tegen Apple niet uit de weg te gaan. Begin deze maand presenteerde Creative nog tegenvallende kwartaalcijfers. De omzet is in een jaar tijd gedaald van 333,8 miljoen tot 225,7 miljoen dollar. Creative heeft op de markt van mp3-spelers een marktaandeel van naar schatting 10 procent.