Krebs schrijft over een ondergrondse handelsplaats voor creditcardgegevens waar transacties minimaal 100 dollar zijn voor een bundel creditcardnummers. Dat levert al transactiekosten van meer dan 15 dollar op. Vooral voor kleinere transacties lopen de kosten op. "Soms moeten we voor elke 1 dollar die je inlegt 5 dollar betalen", stelt de handelaar in creditcards.

Klein bedrag

De transactiekosten die voor Bitcoin gelden is een van de marktincentives die het protocol gebruikt. Miners kunnen kiezen welke transacties prioriteit krijgen in de verwerking van een block en dat zijn transacties met de aantrekkelijkste toeslagen. Transacties met een lagere fee hebben daardoor een langere verwerkingstijd.

Die zijn dan ook opgelopen tot rond de twintig dollar voor een transactie. Dat is nog te doen als je het hebt over een hele BTC tegen diens huidige prijs (op het moment van schrijven) van 12.340 euro, maar niet als het gaat om het verwerken van bijvoorbeeld 0,008 BTC, waar diezelfde verwerkingskosten aanhangen.

Alt-coins

Als goedmakertje bieden de kaartaanbieders nu méér creditcardgegevens voor dezelfde prijs, om criminelen die momenteel tegen die hoge transacatiekosten aanhikken zoet te houden. Andere ondergrondse markten stappen over op alternatieven als Litecoin die niet te kampen heeft met deze hoge transactiekosten.