Negroponte heeft de ontslagronde gisteren aangekondigd op de blog van de OLPC-organisatie.

Tegenslagen

Volgens Negroponte moet OLPC vanwege tegenvallende inkomsten nog deze maand de helft van zijn medewerkers op straat zetten. De overgebleven 32 mensen zullen minder salaris ontvangen. "We blijven trouw aan onze missie om laptops naar kinderen in ontwikkelingslanden te brengen en danken de vertrekkende medewerkers voor hun bijdragen hieraan", aldus Negroponte.

OLPC kampte al langer met tegenslagen. Zo verloor de organisatie in oktober 2008 een belangrijke order van één miljoen kinderlaptops aan concurrent Intel. Eerder dat jaar had voormalig OLPC-medewerker Ivan Krstic al zijn gal gespuwd over de koers van de organisatie en de bedoelingen van Negroponte.

Nul dollar laptop

Nu heeft Negroponte tegelijk met de ontslagen een nieuwe richting aangekondigd. Bij de technologische ontwikkeling van OLPC wordt de nadruk gelegd op het overstappen naar de tweede generatie laptop, een gratis programma voor aanlsuiting op netwerken en het aanbieden van een miljoen e-books.

Verder wil Negroponte in Latijns-Amerika een aparte ondersteuningseenheid opzetten, terwijl extra aandacht van OLPC zal uitgaan naar Afrika, het Midden Oosten, Afghanistan en Noordwest Pakistan. Voor de minst ontwikkelde landen stelt Negroponte een 'nul dollar laptop' in het vooruitzicht. Een commentator op de blog vraagt zich af hoe de OLPC-baas dit voor elkaar wil krijgen: zelfs de '100 dollar laptop' bleek veel duurder uit te vallen dan was beloofd.