De sluiting geldt alleen voor de kantoren in Noord-Amerika van 29 december 2008 tot en met 2 januari 2009. Dat meldt persbureau Reuters. Het dichthouden van de kantoren is onderdeel van het besparingsplan van het bedrijf, dat in het nieuwe fiscale jaar van 2009 maar liefst 1 miljard dollar wil besparen.

Nadat het nieuws over de tijdelijke sluiting van de afdelingen bekend werd, daalde het aandeel van Cisco met 6 procent. De aandelen van het bedrijf zijn in vergelijking met het begin van dit jaar al 40 procent minder waard.

Verlof

Hoeveel mensen op verplicht verlof moeten is niet duidelijk, maar 60 procent van het totale bestand van bijna 70.000 werknemers is gehuisvest in Noord-Amerika. Essentiële bedrijfsonderdelen zoals de helpdesk blijven wel operatief gedurende de vijf dagen. "Dit geeft maar aan dat we op dit in een lange herstelfase zitten. De vraag valt niet terug, dus een bedrijf als Cisco hanteert een tactiek waar het goed in is, het controleren van het controleerbare," aldus RBC Capital analist Mark Sue tegen Reuters.

50 Nederlandse bedrijven

In Nederland kampen een aantal bedrijven met gelijksoortige problemen en zien de tijdelijke sluiting van het kantoor ook als oplossing. Tenminste een vijftig bedrijven hebben om werktijdverkorting gevraagd bij het ministerie van Sociale Zaken. Voorwaarde om goedkeuring te krijgen in Nederland is dat de omzet twee maanden voor de aanvraag tenminste met 30 procent is gedaald.