De beruchte patenttrol Personal Audio LCC, dat schadeclaims afvuurt op podcasters, zal zijn opgeëiste 'podcast-patent' opnieuw moeten verdedigen. De digitale rechtenorganisatie EFF heeft binnen no-time de procedurekosten voor het terugdraaien van patenten via crowdfunding binnengehaald. Binnen 10 uur was het benodigde bedrag van 30.000 dollar binnen.

Met dat geld moet podcasting gered worden. Personal Audio, dat in 2011 het nieuws haalde doordat het Apple via een schikking geld aftroggelde vanwege playlist-patenten, claimt sinds kort het patent op de technologie achter podcasting. Het kreeg dit patent (8.112.504) toegewezen en schermt daar nu mee in jacht op meer schadevergoedingen.

Radiomakers aangeklaagd

Patent 8,112,504 staat als omschreven als een “systeem om mediacontent te verspreiden met behulp van afleveringen in de volgorde van een serie." Personal Audio noemt het zelf het “podcast patent."

De EFF is een fervent bestrijder van softwarepatenten en bood de slachtoffers - veelal bekende radiomakers - in februari al hulp aan. Iedereen die een claim aan de broek had gekregen, kon zich melden. Het doel hierbij was het gezamenlijk starten van een procedure om het patent ongeldig te laten verklaren.

Donaties stromen binnen

Om de kosten hiervoor te dekken besloot de EFF een fundraiser te starten. De donaties daarvoor stroomden binnen, wat op het moment van publicatie al meer dan 40.000 dollar heeft opgeleverd. De EFF had als doel een bedrag van 30.000 dollar gesteld. Dat bedrag was binnen 10 uur bijeen.

Met het geld wil de organisatie Personal Audio LCC gaan aanpakken in de rechtszaal. Dat zal via de United States Patent and Trademark Office (USPT) moeten gebeuren. De EFF wil nu het ‘podcast’-patent ongeldig laten verklaren, voordat het naar eigen zeggen “meer schade doet aan online broadcasters.” Het overige bedrag wil het gaan inzetten in de strijd tegen "stupide patenttrollen".