Volgens planning zou de AG op 24 juni aanstaande zijn betoog doen, maar deze is zonder uitleg of nieuw tijdspad uitgesteld. De rechtszaak draait om de zeer omstreden Safe Harbor-regeling, die veilige dataverwerking van Europese burgers in Amerika moet waarborgen, maar al jarenlang een wassen neus blijkt.

Het antieke akkoord geeft bedrijven als Facebook, Apple, Microsoft, Google maar ook alle andere cloudproviders uit de VS een vrijbrief voor datagraaien. De rechtszaak, aangespannen door privacystrijder Max Schrems onder naam van de Europe v Facebook-beweging, gaat hierdoor sowieso vertraging opleveren.

Computerworld sprak begin dit jaar uitvoerig met 's werelds succesvolste privacyvoorvechter over Safe Harbor en meer.

Gezien de inhoud en het grote belang van de zaak is dit reden voor een op volle toeren draaiende Brussels geruchtenmolen. Zo schrijft Europa-expert Jennifer Baker van The Register dat de uitstel mogelijk te maken heeft met nieuwe onderhandelingen tussen Europa en Amerika. Aangezien het standpunt van de AG het definitieve einde kan inluiden van Safe Harbor, zouden beide landen het nog voor die uitspraak op een akkoordje willen gooien en het akkoord nieuw leven inblazen.

Lees ook: Sneuvelt nu eindelijk die vervloekte Safe Harbor?

Aanjager Schrems laat via Twitter weten geen verklaring te hebben gekregen voor de vertraging, die ongebruikelijk maar niet uniek is. Hieronder het officiële rechtsbankdocument: