Het 'online komen' van Cuba via de zeekabel is opgemerkt door internetanalysebedrijf Renesys op basis van wijzigingen in verkeerspatronen op het wereldwijde netwerk. Tot op heden was het communistische land slechts via satellietverbindingen aangesloten op internet. Dat type aansluiting kent een hoge latency (de vertraging voor respons in en op dataverkeer).

Lang ongebruikte zeekabel

Het internetverkeer naar Cuba loopt sinds vorige week met aanzienlijk lagere latency. Dat wijst er volgens ingenieur Douglas Madory van Renesys op dat de kabel in gebruik is genomen. Het leggen van die onderzeese verbinding (ALBA-1) werd begin 2011 al afgerond, waarbij er een maand later nog een aftakking werd gerealiseerd naar het nabijgelegen eiland Jamaica.

De aanleg van de kabel is oorspronkelijk in 2007 gepland en moest volgens het originele plan in 2009 klaar zijn. Herhaald uitstel heeft die planning flink laten uitlopen. Vervolgens heeft de ingebruikname ook op zich laten wachten. Begin vorig jaar nam de Cubaanse regering zelf wel de zeekabel in gebruik, meldde de Miami Herald toen. Daarbij zou ook de overheid van Venezuela de kabel gebruiken, om via de aftakking naar Jamaica een snellere verbinding te hebben met zeekabels naar de VS en Europa.

In- en uitgaand verkeer

Nu schakelt Cuba deels over op ALBA-1, meldt de News Service van Webwereld-uitgeverij IDG. Het satellietverkeer lijkt namelijk ook nog door te lopen, gezien de lagere maar nog altijd vrij hoge latency die Renesys meet. Bovendien is er volgens het internetbedrijf sprake van eenrichtingsverkeer; de zeekabel brengt internet het land in, maar niet uit. Mogelijk loopt het uitgaande verkeer nog via de tragere satellietverbindingen.

De onderzeese internetkabel ALBA-1 verbindt Cuba via Venezuela met de rest van de wereld: Klik voor groot

Via: Renesys.