Naast KPN wordt ex-partner Qwest gedaagd. Ook twaalf Amerikaanse en Nederlandse bestuurders hebben een dagvaarding gekregen. De curatoren willen in totaal 4,2 miljard euro terug. De rechtszaak dient in Haarlem op 19 januari 2011.

Eerder al, in 2004, werd door de curator een civiele zaak in de Verenigde Staten aangespannen tegen de Amerikaanse ex-bestuurders van KPNQwest. Toen nog werd er vanuit gegaan dat ook KPN slachtoffer was van de fraude bij de joint-venture.

Er werd toen gesproken over een schade van 7,2 miljard euro. Curator Marcel Windt werd echter door de rechter in 2006 niet ontvankelijk verklaard. Hij moest zich tot een Nederlandse rechtbank richten, vonden de Amerikanen.

Bewijzen van fraude

In Nederland is de Ondernemerskamer een onderzoek naar de gang van zaken gestart, maar uiteindelijk heeft curator Marcel Windt van het kantoor Houthoff Buruma de uitslag van dat onderzoek niet afgewacht. Het omvangrijke dossier zou inmiddels zoveel bewijzen tellen van onbehoorlijk bestuur en fraude dat nu de gang naar de Nederlandse rechter wordt gemaakt.

Volgens de curatoren is in 2000 en 2001 de omzet kunstmatig verhoogd in de boeken, waardoor beleggers, financiers, personeel en andere latere gedupeerden “ernstig en stelselmatig zijn misleid”, zegt de curator. In 2002 ging het glasvezelbedrijf failliet.