De tool is ontwikkeld door de Electrical Engineering-afdeling van Universiteit van Washington en deze werd dit weekend gepresenteerd tijdens de Gnomedex-bijeenkomst in Seattle, zo bericht Cnet.

Uitbreiding spraakherkenningtechnologie

Volgens onderzoeker Jon Malkin is de uitgevonden Vocal Joystick een uitbreiding van de bestaande spraakherkenningtechnologie. De software reageert op de menselijke stem, waarbij voornamelijk mond en lippen moeten worden gebruikt. "Daarmee kunnen we al veel doen. Spraak is een bijzonder ingewikkeld signaal", aldus Malkin.

Berg Fuji

Met de Vocal Joystick kan de gebruiker de cursor omhoog, naar beneden en naar links en rechts bewegen door klinkers uit te spreken. Zo gaat deze naar rechts bij de Amerikaanse uitspraak van 'aw', zoals in het woordje 'law'. Op de Gnomedex-bijeenkomst demonstreerde Malkin de software met een spel, waarbij een speler in een vissenkom andere vissen moet zien te vangen.

Volgens Malkin kun je met deze software echter niet alleen simpele taken uitvoeren. Eén artiest maakte met de Vocal Joystick in drie uur een aardige tekening van de Japanse berg Fuji.