“De prijzen voor ict-opleidingen gaan differentiëren", zegt Marcel van den Berg, de directeur die bij NCOI het aangekochte Twice én Compu'Train gaat leiden. Sommige opleidingen van die twee opleiders zullen goedkoper worden, andere duurder. “Het lastige is dat ict-opleidingen korte cycli hebben: nieuwe versies van producten komen zo om de drie à vier jaar." Die nieuwe software vereist dan nieuwe cursussen, legt Van den Berg uit.

Productgericht

Veel van het opleidingsaanbod is namelijk product- en niet zozeer technologiegericht. Dat is voor opleidingsinstanties op zich geen slecht nieuws: klanten kunnen om de zoveel jaar weer bediend worden. Van den Berg lijkt niet van plan dat commercieel uit te buiten: “Ik geloof niet echt in abonnementen en dergelijke modellen."

De reden voor opkopen, in plaats van zelf meer ict-opleidingen opzetten, is de benodigde certificering. “Certificeringen van bedrijven als Microsoft, Cisco. Dat behaal je niet zomaar." NCOI koopt beide ict-opleiders tegelijk om zo in één klap de grootste te zijn. “We zijn nu marktleider, met een bijna volledig opleidingenaanbod."

90 procent van de markt

Van den Berg schat dat NCOI nu zo'n 90 procent van alle ict-opleidingen in huis heeft. Uitzonderingen zijn trainingen voor té kleine, gespecialiseerde gebieden. “En voor té grote, zoals bijvoorbeeld mainframe-opleidingen die IBM biedt." Compu'train biedt meer dan 500 ict-cursussen, die jaarlijks gevolgd worden door zo'n 20.000 cursisten. Twice zit daar net iets onder met 400 ict-opleidingen.

Over de koopsommen doen de drie bedrijven geen mededelingen. Van der Berg wil wel kwijt dat Compu'Train en Twice samen zo'n 20 miljoen euro jaaromzet draaien, waarbij eerstgenoemde volgens hem net iets groter is dan de laatstgenoemde. NCOI komt voor het net begonnen boekjaar met de twee aankopen uit op 100 miljoen euro omzet.

Opzet ongewijzigd

Van den Berg was tot gisteren directeur van Twice. Hij gaat mee met de overname en krijgt bij NCOI de leiding over de nieuwe tak voor ict-opleidingen. Zijn tegenhanger bij Compu'Train begeleidt de komende tijd de overgang naar NCOI en gaat dan “iets heel anders doen", vertelt Van den Berg. Twice en Compu'Train blijven als zelfstandige namen en organisaties voortbestaan.

Daarbij blijft ook de opzet van die twee ict-opleiders gehandhaafd. “Compu'Train richt zich op twee groepen: op eindgebruikers, voor producten en voor migraties naar nieuwe producten, en op netwerk- en systeembeheerders. Twice heeft de focus, al sinds het begin [1992 - red.], op softwaredevelopers."