Dit blijkt uit een gefilmd interview dat bezoekers van het hackersevent What The Hack met Frans Kolkman van de Unit Computercriminaliteit Noord Oost Nederland.

Volgens Kolkman is het in de dagelijkse praktijk zo, dat andere zaken een hogere prioriteit hebben. De rechercheurs besteden hun tijd aan het leveren van expertise voor politieonderzoeken naar zaken als afpersingen, ontvoeringen en kinderporno.

Geen prioriteit

De oorzaak hiervan is het stellen van prioriteiten. Geweld op straat, verkrachting of woninginbraken gaan altijd voor de digitale bromsnor. 'In de meeste gevallen betekent dat betekent eigenlijk dat hacking gewoon van het prioriteitenlijstje afvalt en er gebeurt eigenlijk gewoon nooit wat aan, omdat andere prioriteiten altijd voorgaan', bekent Kolkman.

Wel komen de cybercops in actie als de rechtsorde ernstig geschokt is en politie, justitie of de gemeenteraad besluiten dat wat er gebeurd is echt niet door de beugel kan. Kolkman herinnert zich dan ook maar een paar zaken waar dat het geval was en volgens hem 'zijn dat geen schokkende dingen geweest'.

Politie-inzet

Dat de cybercops wel groots hebben uitgepakt op What The Hack is op zich niet zo vreemd, omdat de politie volgens Kolkman daar wilde laten zien dat niet alles maar kan in Nederland. Als er meldingen op de internationale desk zouden komen dat er rottigheid werd uitgehaald, dan waren de rechercheurs beschikbaar om snel te kunnen ingrijpen. 'Dat is wel van belang om aan het buitenland te laten zien dat we maatregelen kunnen nemen als het misgegaan', legt de voorman in het interview uit.

Een opmerkelijk detail is wel dat de cybercops iedere avond om 23:00 uur stopten met werken.