Lori Drew uit O'Fallon, Missouri, wordt ervan beschuldigd dat ze haar 13-jarige buurmeisje Megan Meier de dood in heeft gejaagd via MySpace.

Drew, de moeder van een vriendinnetje van het slachtoffer, had in 2006 een profiel aangemaakt waarop ze zich voordeed als een leuke jongen van 16. De twee chatten een tijdje vriendelijk met elkaar. De vaak depressieve Megan zou zelfs verteld hebben dat de mysterieuze jongen haar voor het eerst zelfvertrouwen had gegeven.

Venijn

Maar na een tijdje begon de toon van de 'jongen' te veranderen. De buurvrouw begon Megan via MySpace te verwijten dat ze bijvoorbeeld niet aardig was tegen haar vrienden. Ze plaatste ook bepaalde berichtjes van het meisje op publiekelijke fora. De toon van de buurvrouw tegen haar jonge buurmeisje werd steeds venijniger.

Toen Megan haar moeder vertelde over de vervelende 'jongen' op MySpace, kregen moeder en dochter vooral ruzie over de schuttingtaal die Megan zelf gebruikte in haar berichtjes. Bovendien moest ze volgens haar moeder eens leren uitloggen als ze klaar was met het gebruiken van de computer. Megan rende huilend naar boven.

Twintig minuten later vond de moeder haar dochter. Ze had zich opgehangen in haar kledingkast.

Buiten de wet

Aanklagers in Missouri stonden in eerste instantie met lege handen. Er zou geen mogelijkheid zijn om de buurvrouw strafrechtelijk te vervolgen voor de dood van Meier.

Maar in mei van dit jaar hebben federale aanklagers in Los Angeles een aanklacht ingediend op basis van de federale 'Computer Fraud and Abuse Act', die normaal gesproken wordt gebruikt om bijvoorbeeld hackers en internetfraudeurs te vervolgen. Drew wordt beschuldigd van samenzwering en het "zich toegang verschaffen tot computers om zonder toestemming informatie te gebruiken om emotionele schade toe te brengen". De zaak dient in Los Angeles, Californië, omdat de servers van MySpace zich daar bevinden.

Maandag lieten de advocaten van Drew weten dat hun cliënt onschuldig is. "Cyberpesten is onder geen enkele definitie gelijk aan oneigenlijke toegang of diefstal," zo viel in de verdediging van advocaat H. Dean Steward te lezen.

Geen precedent

"Cyberpesten is een relatief nieuw fenomeen," zegt federaal aanklager Mark Krause tegen de Associated Press. "Net als sociale netwerken." Daardoor is het volgens Krause ook niet gek dat deze zaak nog geen precedent heeft.

Advocaat Steward ziet juridisch geen problemen voor zijn cliënt. Hij vindt de aanklacht vaag, en bovendien zou er geen bewijs zijn dat de verdachte bewust was van het feit dat ze de gebruikersovereenkomst van MySpace overtrad. Bovendien, zo schrijft Steward, is het baseren van de aanklacht op de private overeenkomst tussen Drew en MySpace een mijnenveld. "Een aanklacht daarop laten steunen, leidt alleen maar tot allerlei moeilijke problemen en ongewilde resultaten," aldus de advocaat.