IDC doet tien voorspellingen voor het volgende jaar, waarvan die over cyberterreur de meest opzienbarende is. John Gantz, het hoofd onderzoek van IDC, verwacht de haast onvermijdelijke oorlog tegen Irak hackers op ideeën zal brengen, zo meldt CNet

Het onderzoeksbureau weet nog niet wat voor vorm de cyberterreur zal krijgen. Er kan bijvoorbeeld worden gedacht aan een zogeheten denial of service (DoS) aanval. Daarbij legt een hacker computers plat door er een groot aantal valse verzoeken om informatie naartoe te sturen. Bonafide verzoeken van informatie komen er daardoor niet meer door.

In oktober van dit jaar vond er een DoS-aanval op de zogeheten 'root-servers' plaats. Deze dertien serverclusters zijn essentieel voor het functioneren van internet. Het <i>root server system</i> regelt het omzetten van domeinnamen in IP-adressen en omgekeerd.

Ook denkt IDC dat de cyberterroristen een netwerk kunnen binnendringen of een fysieke aanval kunnen uitvoeren op belangrijke netwerk

Het is niet voor het eerst dat er wordt gewaarschuwd voor cyberterreur. Met name na de terreuraanslagen op 11 september 2001 is de vrees voor een grootschalige aanval op of via internet toegenomen. In oktober nog waarschuwde de Amerikaanse inlichtingendiensten CIA dat terroristische groepen als de Aleph-sekte en Al-Qaeda een cyberaanval zouden willen uitvoeren.

De vraag is hoeveel waarde moet worden gehecht aan dergelijke waarschuwingen. Voor zover bekend hebben terroristische cyberaanvallen nog niet plaatsgevonden. Internetaanvallen zijn doorgaans afkomstig van hackers of script-kiddies die meestal niet politiek gemotiveerd zijn.