Dit constateert althans Gartner. Volgens analist Rich Mogull kijken overheden steeds minder naar de cyberdreiging van terroristische groeperingen. De aandacht ligt nu in het verbeteren van de afluistermogelijkheden.

Mogull, die de dreiging van cyberterrorisme niet wil uitvlakken, concludeert dat nog niemand de vinger op de zere plek heeft weten te leggen.

"We zijn geen enkel geval tegengekomen. We hebben gepraat met overheden, bedrijven en het leger, maar nergens heeft zich iets voorgedaan."

Verschuiving

Volgens de analist wordt internet nu veelal gebruikt om informatie over groeperingen boven water te krijgen. In de praktijk heeft dit al tot concrete resultaten geleid, aldus Mogull.

"Overheden houden internet in de gaten. Bepaalde groepen kunnen hierdoor bijvoorbeeld geen mobiele telefoons gebruiken. Hetzelfde geldt voor satelliettelefoons."

Andersom gebeurt echter hetzelfde, waardoor het belangrijk blijft om de infrastructuur en voorzieningen te beschermen, aldus Mogull. Veel systemen gebruiken Windows en kunnen dus lekken bevatten.

In het verleden zijn bijvoorbeeld machines van internet afgehaald om het gevaar weg te nemen. "Je moet fysieke systemen - die bijvoorbeeld fysieke acties zoals water en stroom beheren - loskoppelen van bedrijfssystemen", aldus Mogull.