Vrijdag stemde 54 procent van de leden op het D66-partijcongres op een amendement van D66-lid Ivo Thijssen voor opname van internettoegang in de grondwet. Het gegeven dat de Belastingdienst van steeds meer mensen verwacht om via internet aangifte te doen, zou voor de voorstanders een van de redenen om het amendement in te dienen, tekende de aanwezige pers op.

Het partijbestuur was zelf overigens tegen de keuze van het woord grondrecht, vanwege het gevaar van inflatie van dat begrip.

Internetheffing

Al eerder had D66 in een concept-verkiezingsprogramma aangegeven tegen een verbod op downloaden te zijn, maar via een internetheffing artiesten te willen compenseren voor illegaal downloaden. Door internet als grondrecht te bestempelen keert D66 zich tegen maatregelen om een downloadverbod te handhaven, zoals het afsluiten van internet na meerdere overtredingen.

D66 neemt een vergelijkbaar standpunt als de Franse Constitutionele Raad, dat zich vorig jaar uitsprak tegen 'three strikes'-wetgeving, die er uiteindelijk toch gewoon kwam. Volgens de Raad is "vrije toegang tot publieke communicatiediensten online" een fundamenteel mensenrecht, en is internet onmisbaar in de huidige samenleving.

VoIP niet blokkeren

Vrijdag werd op het congres ook een amendement over netneutraliteit aangenomen. D66 wil dat internetproviders zich niet mogen bemoeien met het internetverkeer. Dat betekent dat providers innovatieve diensten, zoals VoIP, niet mogen blokkeren. "Dat is belangrijk voor de economie, want zo wordt voorkomen dat isp's de concurrentie vervalsen. Het is ook goed voor sociale cohesie, want het zorgt ervoor dat iedereen toegang heeft tot hetzelfde internet." Digitale burgerrechtenorganisatie Bits Of Freedom heeft gelobbyd voor opname van deze tekst.