Dat zegt de Tweede Kamerfractie van D66, die morgenavond een motie gaat indienen tijdens een debat over de deelname van Verhagen aan de vergadering van de Wereldhandelsraad, de WTO, aankomende woensdag. Tijdens die vergadering komt ook de Nederlandse deelname aan de Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA) aan de orde.

In de motie die D66 indient wordt de minister opgeroepen “geen onomkeerbare" besluiten en toezeggingen te doen wat betreft Nederlandse ondertekening van het verdrag. ACTA moet onder meer het illegaal downloaden van liedjes en muziek tegengaan.

Ultimatum aan Verhagen

De meerderheid van de Tweede Kamer had de minister van Economische Zaken vorige week een ultimatum gesteld om voor vrijdag 12.00 uur toe te zeggen dat de documenten, die meer inzicht geven in de onderhandelingen rond de totstandkoming van ACTA, openbaar worden gemaakt.

Zonder openbaarmaking zou de Tweede Kamer niet zonder meer instemmen met het verdrag. Verhagen gaf vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer aan niet aan de eis van de Tweede Kamer te kunnen voldoen. Over de motie wordt dan woensdagochtend gestemd, op de valreep voor de vergadering van de WTO.

Meerderheid voor openbaarmaking

Eerder gaf een meerderheid van de Tweede Kamer aan meer openbaarheid te willen rond ACTA. Naast D66 waren PVV, SP, GroenLinks en de PvdA voor de openbaarmaking van de vertrouwelijke stukken over de onderhandelingen die tot de anti-piraterijverdrag hebben geleid. Overigens wordt ACTA inhoudelijk pas na de jaarwisseling behandeld door de Tweede en Eerste Kamer, die goedkeuring moeten geven aan een Nederlandse ondertekening van het verdrag.

'Wel gevolgen voor Nederlandse downloaders'

ACTA is voor Nederlandse internetgebruikers van belang omdat het onder meer maatregelen bevat die het downloaden moet tegengaan van materiaal dat onder de auteursrecht valt, zoals muziek en films. Volgens Verhagen leidt ACTA niet tot strengere regelgeving in Nederland, iets dat door D66 wordt betwijfeld.

"Als hieruit Europese richtlijnen volgen, moet Nederland daar aan voldoen", zegt Tweede Kamer-lid Kees Verhoeven van D66. "Als daar de three strikes out-regel uitkomt, is Nederland daaraan gebonden." Volgens D66 is ACTA verder in strijd met de netneutraliteit die in Nederland in de wet. wordt verankerd.

Update 13.30: De naam van Kees Verhoeven als woordvoerder van D66 ingepast.