Europarlementslid Sophie in ´t Veld maakt zich druk om het btw-tarief van 19 procent op e-books. Ze heeft hierover vragen gesteld aan de Europese Commisssie, waarin zij uitleg eist en oproept het btw-systeem aan te passen. Op het papieren boek rust een btw van slechts 6 procent.

Onlogisch

Volgens In 't Veld is het onlogisch dat Europa staat voor innovatie en duurzaamheid maar vervolgens e-books "benadeelt" met een hoog btw-tarief. "Het kan toch niet zo zijn dat als ik, pak ´m beet, ´1984´ van George Orwell voor mijn e-reader koop dat ik dan bijna net zo veel betaal als wanneer ik de printversie van deze bestseller koop?" aldus In ´t Veld.

Maar het omzetten van e-books naar het lage tarief is geen eenvoudige zaak. Met ingang van dit jaar zijn weliswaar ook 'andere fysieke gegevensdragers dan papier', zoals cd-roms naar het lage tarief overgegaan. Die verlaging kan opmerkelijk genoeg niet voor losse downloads van e-books. Zo is de situatie ontstaan dat digitale boeken als download 11 procent duurder zijn dan precies diezelfde bestanden op cd-rom of usb-stick.

Download is dienst, geen goed

Het verschil tussen downloads en fysieke datadragers kan niet zomaar gelijk worden getrokken. "Dat is in strijd met de Europese btw-richtlijn. Zelfs als we zouden willen, dan mag het niet van Brussel", meldde een woordvoerster van het ministerie van Financiën eerder aan Webwereld.

"Als een bestand wordt gedownload vanaf het internet, dan is het namelijk een elektronische dienst. Als je het op cd-rom koopt, dan is het een levering van een goed. Daar zit het verschil. Europa maakt daar onderscheid in."

De oorzaak voor dit onderscheid is dat er bij downloads de 'plaats van levering' niet kan worden vastgesteld, aldus Brussel. Die regels moeten dus worden aangepast, vindt D66.