In Frankrijk is sinds eind september het internetbeleid van kracht waarbij copyrightschenders na drie overtredingen de toegang tot het web wordt ontzegd. Sinds het begin zijn dagelijks 25.000 muziekgerelateerde auteursrechtenschendingen aangegeven bij HADOPI, het orgaan dat de three strikes-wetgeving uitvoert.

De cijfers worden door Billboard.biz opgetekend uit de mond van David El Sayegh, directeur generaal van het Syndicat National de l'├ędition Phonographique (SNEP). SNEP is een overkoepelende organisatie die de belangen van de Franse muziekindustrie verdedigt.

Effect onduidelijk

Volgens El Sayegh is het te vroeg om te zeggen hoe groot het effect van deze 'aangiftes' gaat zijn op de omzet van de platenlabels. De eerste resultaten worden tegen het eind van 2010 verwacht. Eind 2011 moeten de definitieve gevolgen in te schatten zijn.

Auteursrechtenorganisaties kunnen sinds de three strikes-wetgeving van kracht is de ip-adressen van auteursrechtenschenders opsporen en die doorspelen aan HADOPI. Die kan vervolgens de identiteit van de downloader achterhalen via de internetprovider en vervolgens een e-mailwaarschuwing sturen.

Na drie overtredingen kan uiteindelijk de internettoegang voor de Franse burger worden afgesloten. Hoeveel waarschuwingen er tot nu toe zijn verstuurd, is onbekend. In de eerste week sinds het ingaan van de omstreden wetgeving zijn zeker 40.000 gebruikers op de korrel genomen met een eerste waarschuwing.

'Weinig protest'

Volgens Billboard springt HADOPI omzichtig om met de klachten van de industrie. Dit uit bezorgdheid dat de telefoonlijnen roodgloeiend zouden worden door mensen die opheldering willen over een waarschuwing of die willen protesteren tegen de wetgeving. Naar verluid blijft het veel stiller in de callcenters dan aanvankelijk werd gedacht.