China wil economische groei bereiken met forse investeringen in technologie en ruimtevaart en dat lijkt te werken, zo blijkt uit een interessant artikel van Bloomberg. China investeert nu al in robotica, kwantumcommunicatie, ruimtewapens en tech-startups in het land zijn nu al goed voor meer dan een miljard dollar.

De Chinese president wil ook meer ontwikkeling zien in traditionelere techsectoren als de halfgeleiderindustrie, software en high performance computing. In die laaste categorie is China al in een verhitte strijd verwikkeld met de VS in de race om exascale-supercomputers te bereiken.

Herhaling van tech-boom?

Mensen op de maan en een marsreis later deze eeuw zijn volgens Bloomberg vooral bedoeld om de technologische macht van China tentoon te spreiden, net als de ruimtewedloop vorige eeuw. Maar ook toen zorgden investeringen van NASA in halfgeleidertechnologie voor een boom in de computersector in de jaren 70 en de opmars van de pc in de jaren 80.

Zulke effecten zijn ook aanlokkelijk voor de Chinese economie, die al decennia fors groeit, maar op stagnatie lijkt af te stevenen. China wil af van het huidige model van lage lonen en hoopt oude industrie├źn te transformeren met bijvoorbeeld biotechnologie, netwerktechnologie├źn en fabricage van high-end producten.